İmplantoloji
Diş İmplantları
Diş implantı, bir dişin kökünü değiştirmek için çene kemiğine yerleştirilen yapay bir diştir. Titanyumdan yapıldıkları için, doğal olanlarla uyum sağlaması gereken kalıcı veya hareketli dişleriniz için güçlü bir temele sahiptirler. Yaralanma, periodontal hastalık veya başka nedenlerle bir veya daha fazla dişi kaybetmiş kişiler için uygun bir seçenektir. Kaybettiğiniz gülüşünüzü geri kazanmak için uzun vadeli bir çözümdür. İmplantlara ve dişlerinize uygun şekilde bakım yaparsanız ömür boyu kalıcı olurlar.
Dental İmplant Çeşitleri:
Endosteal – Bu tip implant çene kemiğine yerleştirilir. En yaygın olarak kullanılırlar ve silindirler ve küçük vidalar gibi farklı şekillerde bulunurlar. Her implant en az bir veya daha fazla protez diş tutar. Bu implant genellikle köprü veya hareketli protez kullanan hastalar için harika bir seçenek olarak kullanılır.
Subperiosteal – Çene kemiğinin üzerine veya üstüne yerleştirilirler. Bu implantlar, çene kemiği düşük olan, geleneksel takma diş kullanamayan ve çene kemiğini yeniden oluşturmak için bir prosedür geçirmek istemeyen hastalarda kullanılır.
Diş İmplantı Prosedürü:
İlk olarak, diş hekimi implantı cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirecektir. Diş implantı diş kökünün yerini alacak ve iyileşme için uygun zamana (örneğin 3 ila 6 ay) ihtiyaç duyacaktır. Bu iyileşme süresi boyunca, çene kemiği ile implant arasında bir bağlantının olduğu yerde osseointegrasyon gerçekleşir. Bazı hastalar, yedek dişleri implanta takmadan önce implantın tamamen entegre olmasını beklemek zorunda kalabilir. Diğer hastalara tek bir ziyarette yedek dişler ve implantlar yerleştirilebilir.
Abutment, implant ve protez dişi birleştirecek şekilde konumlandırılır. Abutment, implantın gömülü kalması için diş eti hattı boyunca uzanan bir bağlantıdır. Bir diş implantı durumunda, abutmentin kendi iyileşme süresi vardır. Abutment etrafındaki dişeti kuron yerleştirilmeden önce sertleşmelidir.
Son olarak, diş hekimi yapay dişi/dişleri yerleştirecektir. Tek diş implantı durumunda, diş cerrahı diş tacı olarak bilinen yeni bir dişi özelleştirecektir. Kronun şekli, boyutu ve rengi, doğal dişlerinizle mükemmel uyum sağlayacak şekilde değişecektir. Birden fazla dişi değiştiriyorsanız, ağzınıza ve implantlarınıza uyacak özel yapım köprüler veya takma dişler vardır. Diş hekiminin yapay dişleri yapması biraz zaman alacaktır. Bu süre zarfında, değiştirilen dişler hazır olana kadar normal bir şekilde çiğneyip konuşabilmeniz için geçici bir köprü, kaplama veya takma diş verebilir.
Bir veya daha fazla dişi restore etmek ne kadar sürer?
Her hasta benzersiz olduğu için diş hekimimiz size işlemin tamamlanması için yaklaşık bir süre verecektir. Süre, çene kemiğinin durumuna ve hastanın diş ve tıbbi geçmişine bağlı olacaktır. Baştan sona gereken tam süre, daha karmaşık vakalar için birkaç aydan bir yıla kadar olabilir.
Tedaviyle ilişkili riskler nelerdir?
Diş implantı, kırık, çarpık, hasarlı veya eksik dişlerin en etkili tedavisidir. Komplikasyonlar hemen hemen hiç olmamakla birlikte enfeksiyon, diş kökleri, diğer dişlerin zarar görmesi, sinüs, sinir zedelenmesi, kırıklar ve yetersiz çene kemiği nedeniyle işlemin tamamlanamaması gibi bazı riskler vardır. Diş hekimimizle konuşun ve tedavinin içerdiği riskler hakkında daha fazla bilgi edinin.
Diş implantı zarar verir mi?
Hastanın durumuna göre bazı huzursuzluklar olsa da birçok kişi tedavi sonrası kendini umduğundan daha iyi hisseder. Hastaların çoğu ertesi gün işine ve günlük aktivitelerine dönmüş ve sonuçtan memnundur.
Dental implantlarla ilgili maliyetler nelerdir?
İlk konsültasyondan sonra, diş hekimimiz tedavinin tahmini maliyetini sağlamalıdır. Dişleriniz yemek yeme, konuşma, gülümseme yeteneğinizi etkiliyorsa veya güveninizi azaltıyorsa, o zaman diş implantları kesinlikle dikkate değer iyi bir yatırımdır.