[email protected] +90 (216) 634 11 34 09:00 - 20:00

İletişim

Pedodonti-Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği 0-15 yaş arası çocukların diş tedavileri ile ilgilenen anabilim dalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri çocuk hastaların yaşadığı diş çürüğü mevcudiyetinde; nasıl olsa düşecek yaklaşımıdır. Ancak özellikle 12 yaşlara varan diş değişimi yaşı; ağızdaki bakteri sayısını etkilemesi, beslenme problemleri ve diğer sistemik hastalıklarla arasındaki ilişkiler nedeni ile süt dişlerinin çürük tedavileri de hekimin uygun gördüğü doğrultuda yapılmalıdır. Ağrı ile başvurulan dönemde çocuk hastalar özellikle ağrı ve acıyı tedavi ile eş tuttuğu için uyum problemleri yaşamaktayız. Bu sebeple ilk diş muayenesinin dişlerin ilk çıkmaya başladığı dönem olan 6 ay-1 yaş arası olmasını ve mutlaka hiçbir problem olmasa bile en geç 6 ayda bir düzenli kontrollerin yapılmasını önermekteyiz. Bu şekilde yapacağımız koruyucu ve önleyici önlemlerle hem oluşacak çürüklerin önüne geçmiş olur; hem de problem çok fazla büyümeden müdahale etmiş oluruz. Ayrıca ebeveynlerin ilk muayene öncesi çocuklara geçmiş tecrübelerinden bahsetmesi, korkma bir şey olmayacak şeklinde konuşması hastaları tedirgin edebilir.

Çocuk hastalarda tedavi süreci yetişkin hastalardan bir miktar farklı ilerlemektedir. Çok fazla uyaran olduğundan dolayı, ilk seanslar biraz daha basit tedavilerle başlayıp, çeşitli tekniklerle çocuk hastaları tedavi sürecine alıştırmaya çalışmaktayız. Çok uyumlu olan hastalarımızda bile zaman zaman yorulma ve sıkılma yaşayabilmekteyiz. Bu nedenle tedavi süreci, gidişatı ve planlaması hekimin uygun gördüğü ve çocuk hastanın kabul ettiği bir düzende ilerlemelidir. İşlemler bittikten sonra da, mutlaka hastanın risk grubuna göre 3 ay,4 ay ve 6 ayda 1 rutin kontroller yapılmalıdır.

Tedaviyi kabul etmeyen, çok ciddi korkusu olan, küçük yaştaki hastalar veya özel gereksinimi olan hastalar koltukta tedavi edilemeyebilir. Bunun kararını hekiminiz verecektir. Belli bir noktadan sonra çocuk hastayı koltukta işlem yaptırması için zorlamak, durumu daha kötü bir noktaya sürüklemekte ve ömür boyu oluşacak bir dental fobinin tetiklenmesine neden olabilmektedir. Bu aşamada diş tedavileri tek seansta genel anestezi altında, anestezi uzmanı eşliğinde yapılmaktadır. Ayrıca genel anestezi altında sünnet, geniz eti operasyonu ve doktorlarınızın izin verdiği işlemler diş tedavileri ile beraber tek seferde yapılabilmektedir.

Çocuk diş hekimleri olarak önemsediğimiz diğer konulardan biri de erken dönem ortodontik tedaviler. Büyüme döneminde yapılacak ortodontik müdahaleler; iskeletsel olarak diş ve çene yapısını düzenlemeyi ve daha ileri yaşlarda gerekecek ortodonti ihtiyacını azaltmakta, süresini kısaltmaktadır. Bunlar çeşitli takmalı çıkarmalı apareyler ya da şeffaf plaklar yardımı ile olmaktadır. Özellikle karışık dişlenmenin mevcut olduğu 7-8 yaş süresinde mutlaka ortodontik muayenenin yapılmasını önermekteyiz.

Özetle çocuk diş sağlığı, çocuk gelişimi ve genel sistemik sağlığı açısından ciddi bakımdan ilişkilidir. Nasıl ki rutin çocuk doktoru, göz doktoru vb. kontrolleri rutin şekilde yapılıyorsa; aynı hassasiyet diş kontrolleri için de gösterilmedir.

Sizi Arayalım?